Trainingen & Tarieven

Hieronder een overzicht van de trainingen die ik geef.

Trainingen overzicht

  • ongewenst gedrag
  • grondwerken
  • loswerken
  • schrik & obstakel
  • longeren enkel en dubbele lijnen
  • trailer laden
  • jonge paarden
  • rijles op basis van Centered Riding® techniek
  • diverse workshops & clinics (maatwerk)

Training paarden met ongewenst gedrag

Vertoont uw paard gedrag wat u liever anders zou zien en wilt u dit graag opgelost hebben?

Dan is het allereerst van belang om inzicht te krijgen waarom het paard dit gedrag vertoont. Is het paard fysiek en mentaal gezond? Hoe zit het met de voeding, hoe wordt het paard gehuisvest, gaat er iets mis in de communicatie tussen paard en mens? Deze factoren kunnen mede oorzaak zijn voor het vertonen van bepaald gedrag bij het paard.

Daarna is de vraag: hoe kun je als mens dit gedrag van het paard oplossen en voorkomen? Hierbij komt een stukje training in communicatie tussen mens en paard om de hoek kijken, met name de non-verbale communicatie. De non-verbale communicatie is de ‘taal’ die voor het paard van oorsprong zijn overlevingsmechanisme is. Door dit te trainen kun je niet alleen het ongewenste gedrag van het paard oplossen, maar ook de mens bewust maken wat je, door middel van lichaamstaal, allemaal bewust en onbewust kunt overbrengen op je paard.

Een paard reageert op hele kleine veranderingen in onze lichaamshouding. Als je je als mens bewust wordt van deze non-verbale communicatie, kan je op een verfijnder niveau met je paard gaan werken. Ik train dus niet alleen het paard maar ook de mens.

Enkelen voorbeelden van ongewenst gedrag:

Mijn paard…

  • is niet te vangen en mee te nemen uit de wei
  • kan niet normaal mee wandelen
  • kan geen voetjes geven, of moeizaam
  • loopt door mij heen
  • kan geen deken om
  • loopt weg als ik wil opstappen
  • bijt

 

 

Training in grondwerken met paarden

Plezierig omgaan met je paard houdt in dat er wederzijds begrip is. Door te communiceren maak je duidelijk wie de lijnen uitzet en wat de onderlinge afspraken zijn. Een paard dat begrijpt hoe hij met je mee kan werken en dat graag doet, is een paard dat plezierig is in de omgang. Een paard dat zich goed weet te gedragen, is vaak ook veiliger om mee om te gaan.

Tijdens deze trainingen ga je leren waarom grondwerk belangrijk is en hoe je door middel van non-verbale communicatie duidelijke afspraken en een fijne samen werking krijgt met je paard.

Training in schrik & obstakel

Waar is dat nou eigenlijk goed voor, schrik- en obstakel training? Het paard is van nature een vluchtdier (prooidier) waardoor hij bij (in zijn ogen) gevaar direct zal vluchten. Met schrik- en obstakel training leer je jouw paard dat het in spannende situaties beter is om te blijven staan, in plaats van weg te rennen.

Je paard krijgt er meer zelfvertrouwen door, zijn angst vermindert en je leert hem omgaan met spannende situaties. Ook leer jij jouw paard beter kennen, doordat je zijn stress-signalen gaat herkennen en zijn reactie op spannende dingen. Wat vindt hij wel eng en wat totaal niet? Vindt hij aanraking eng, of bijvoorbeeld dingen op de grond?

Door jouw paard “bom proef” te maken creëer je een veilige omgang met je paard, ernaast en erop. Dus een goede training voor zowel jonge als oudere paarden. Zowel als basistraining, bij angst voor een specifiek object(-en), of als een leuke afwisseling voor jou en je paard. 

Training in loswerken

Door loswerken met je paard kun je de leiderschapsverhouding bepalen. Je doet dit door middel van ‘de voeten van jouw paard te bewegen’, zowel in tempo als in richting. Dus jij bepaalt waar de voeten van jouw paard heen gaan. Zo doen paarden dat onder elkaar ook.

Het paard vindt het fijn om een leider te hebben, die duidelijk en eerlijk is en waar hij zich veilig bij voelt. Zodra hij niet zelf de hele tijd de omgeving in de gaten hoeft te houden, zal je merken dat je paard hier rustiger van wordt, bij alles wat je met hem onderneemt.

Voor het loswerken is een roundpen (longeercirkel) nodig, of we kunnen op een veilige manier een deel van de rijbaan afzetten. Het laten voortbewegen van het paard gebeurt door middel van lichaamstaal (energie en positie).

Onbewust ‘vertellen’ wij heel veel tegen de paarden met onze lichaamstaal, alleen zijn wij ons daar helemaal niet van bewust. Omdat het paard tijdens het loswerken los in de cirkel loopt, kan hij reageren op jouw lichaamstaal. Jij wordt je hier dus veel bewuster van wat je doet, waardoor de communicatie en dus de samenwerking met jouw paard enorm zal verbeteren .

 

Training in longeren

Longeren is een leuke afwisseling op de dagelijkse training. Je kan je paard onbelast training/beweging geven. Tijdens het longeren kun je goed naar de bewegingen van je paard kijken, hij beweegt zonder dat hij beïnvloed wordt door iemand die erop zit. Het lijkt zo eenvoudig, maar je kan ook hierbij tegen allerlei problemen aan lopen met je paard.

Je krijgt hem bijvoorbeeld niet bij je weggestuurd, hij gaat te hard of juist te langzaam, je heb totaal geen controle over hem en hij doet gewoon lekker wat hij zelf wil, of in het ergste geval valt hij je aan! Misschien heb je gewoon een jong, groen paard wat alles nog moet leren. Door middel van lichaamstaal, positie en energie gaan wij dit trainen.

Training in longeren dubbele lijnen

Buiten dat het longeren met dubbele lijnen harstikke leuk is om te doen, heeft het vele voordelen. Door jonge paarden, die nog niet beleerd zijn, met dubbele lijnen te longeren kun je alvast vanaf de grond wat ‘knopjes’ erop zetten. Hierbij kun je denken aan sturen, stoppen en achterwaarts gaan, wat een enorm voordeel oplevert bij het inrijden.

Dubbele lijnen kunnen ook ingezet worden bij bepaald ongewenst gedrag, om op veilige afstand van je paard te kunnen trainen (je paard schiet er bijvoorbeeld iedere keer vandoor op dezelfde plek in de bak). Maar wat ook een hele leuke uitdaging is, is een parcours opzetten en je paard er aan de dubbele lijnen doorheen sturen! (wedstrijdje met je stal genoten, wie er het snelst het parcours af kan leggen?).

Training in trailer laden

Trailerladen en het vervoerd worden in de trailer is best een uitdaging voor een paard. Een paard is van nature een vluchtdier en zal het opgesloten worden in een klein donker hokje, de trailer, niet altijd automatisch fijn vinden. Daarbij is het ook erg moeilijk voor een paard om zijn balans te houden in een rijdende trailer. Door onder andere trauma, miscommunicatie of onwetendheid, kunnen er allerlei problemen ontstaan in en om de trailer. Dit kan zowel zijn met het laden als tijdens het vervoer en kan resulteren in gevaarlijke situaties, en/of een paard wat niet te laden/vervoeren is.

Bij het aanpakken van een trailerlaad-probleem wordt er niet alleen aandacht besteed aan het probleem bij het paard, maar ook aan het probleem van de begeleider. Heel vaak hangt dat namelijk nauw met elkaar samen. Het doel is uiteindelijk een paard dat zonder stress en spanning de trailer in gaat, afgesloten kan worden en veilig vervoerd kan worden.

 

Rijles in houding en zit

De Centered Riding® techniek gaat vooral uit van de ruiter én de invloed die deze heeft op het paard met z’n houding en zit. Wij hebben als ruiter zo enorm veel invloed op ons paard met ons lichaam, toch zijn we ons daar vaak niet van bewust. De communicatie met onze hulpen vanaf de paardenrug is heel bepalend in hoeverre het paard het gevraagde goed kan uitvoeren. Juist door onszelf daarvan bewust te worden en kleine dingen bij onszelf te veranderen, kunnen we ons paard heel goed helpen in zijn balans en het correct uitvoeren van de oefeningen.

Training in zadelmak maken

Stapsgewijs, op een paard-vriendelijke manier en met zo min mogelijk stress (jonge) paarden laten wennen aan een zadel, hoofdstel en gewicht/beweging op de rug. Bij het zadelmak maken horen onder andere het loswerken, schrik- & obstakel training en het werk aan de dubbele lijnen. Het paard geeft aan hoe snel of hoe langzaam de stappen genomen kunnen worden. Let op! De paarden worden zadelmak gemaakt.

 

Diverse workshops & clinics

Daarnaast zal ik diverse ‘customized’ workshops & trainingen geven, die voldoen aan de vraag van de klant. Denk bijvoorbeeld aan een schrik & obstakel training voor een groep of een trailerlaad clinic. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

 

Tarieven

Voor de actuele tarieven kunt u vrijblijvend contact op nemen per:

E-mail:         dlpaardengedrag@gmail.com

WhatsApp:  06 43150754

Telefoon:    06 43150754

Alle trainingen zijn 1 op 1, wil je les of training met meerdere personen? Vraag naar de mogelijkheden

Diverse workshops & clinics      

Plan en prijs op maat, vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Maak een afspraak of neem contact op voor meer informatie.

  • Genoemde prijzen zijn vrij van BTW
  • Genoemde prijzen zijn exclusief reiskosten
  • Betalingen dienen op de dag zelf contant te worden voldaan of via bank overschrijving (tikkie)
  • Afspraken annuleren of verzetten, dient minimaal 24 uur van te voren te worden gedaan, anders ben ik genoodzaakt de kosten in rekening te brengen.
  • Algemene voorwaarden zijn van toepassing

Neem contact met me op.